Om oss
Bakom detta ideella projekt står Sara Burge, specialistlogoped och själv förälder till barn med dyslexi. Genom både yrkesmässig och personlig erfarenhet har Sara utvecklat en god förståelse för de utmaningar som många barn med språk- och lässvårigheter möter.
Vår historia
Idén till Boklistan föddes när en julklappsbok visade sig vara nyckeln till att väcka läslust hos Saras eget barn. Sara började analysera vad det var som gjorde just den boken så engagerande och lättillgänglig.
Hon upptäckte att traditionella boktips ofta missar att ta hänsyn till den språkliga svårighetsgraden och kapitellängden, vilket kan göra det svårt för barn med språk- och lässvårigheter att komma igång med självständig läsning.
Detta ledde till skapandet av en annorlunda boklista, specifikt anpassad för barn med språk- och lässvårigheter.
Vad vi gör
Sara har använt sina kunskaper om språk- och läsutveckling tillsammans med sina erfarenheter som förälder för att skapa en databas med över 1300 titlar av lättlästa och engagerande böcker för barn i grundskolan och gymnasiet.
Boklistorna för olika intresseåldrar har lågt insteg men högt tak. Det betyder att listorna alltid börjar med lättlästa böcker med korta kapitel för att sedan gradvis öka i språklig svårighetsgrad.
Varje lista innehåller både böcker som lämpar sig för självständig läsning eller läsning med stöd av en vuxen och böcker som lämpar sig för högläsning eller lyssneläsning.
Varför vi gör det
Många barn med språk- och lässvårigheter får bokrekommendationer på fel läsnivå (Allington, 2013) vilket kan leda till frustration, en känsla av misslyckande och ett minskat intresse för läsning.
Genom att erbjuda skräddarsydda boktips, vill vi hjälpa dessa barn att hitta böcker som matchar både deras läsnivå och deras intresseålder, för att öka sannolikheten att de utvecklar ett varaktigt läsintresse.
Både forskning och de fallstudier vi gjort i utvecklingen av boklistorna visar att boktips på rätt läsnivå kan ha en positiv effekt på läsintresse och läsutveckling hos elever som kämpar med läsningen eller ogärna läser (van der Sande et al. 2022).
Vår vision
Vår vision är att skapa en omfattande och användarvänlig hemsida och databas där användare kan söka och sortera bland böcker utifrån författarnamn, titel, språklig svårighetsgrad, kapitellängd och flera andra relevanta mått.
Genom att fritt erbjuda denna tjänst hoppas vi kunna bidra till att fler barn får positiva läsupplevelser som stöttar deras utveckling och självkänsla.
Vem kan använda Boklistan?
Boklistan riktar sig främst till föräldrar och vuxna som arbetar med barn och unga där läsålder och intresseålder skiljer sig åt. Det kan t.ex. röra sig om barn med språk- och lässvårigheter men också barn som ännu inte kommit igång med självständig läsning.
Kontakta oss gärna om du har frågor om listan, eller vill använda listan i olika läsfrämjande projekt.
Vi är stolta över att kunna erbjuda denna resurs och ser fram emot att hjälpa fler barn upptäcka glädjen i läsning.
Tack för att du besöker boklistan!
Allington, R. L. (2013). What Really Matters When Working With Struggling Readers. The Reading Teacher, 66(7), 520–530. https://doi.org/10.1002/TRTR.1154
van der Sande, L., Wildeman, I., Bus, A. G., & van Steensel, R. (2022). Personalized Expert Guidance of Students’ Book Choices in Primary and Secondary Education. Reading Psychology, 43(5–6), 380–404. https://doi.org/10.1080/02702711.2022.211394